Καλώς Ήλθατε!

Ο τίτλος αυτού του ιστολογίου είναι επίτηδες διαλεγμένος! Ξέρω πως ακούγεται σαν ‘’Η οδύσσεια ενός ξενιτεμένου’’! Αλλά η πρόθεση μου είναι διαφορετική, από τον προφανώς σατυρικό χαρακτήρα του. Εδώ πρόκειται να δημοσιευθούν διάφορες σκέψεις μου, που δημοσίευσα σχετικά με τα γεγονότα από την 25η Μαΐου και μετά, σε διάφορες ηλεκτρονικές σελίδες.

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Ακόμη μια γνώμη ενός Έλληνα πολίτη!

Πηγή:

1.Χειμωνας 2014.Μια παντελως κοινωνικα απονομιμοποιημενη συγκυβερνηση νδ-πασοκ,τοποθετημενη για να επικυρωσει τις συμφωνιες με τα καπιταλιστικα διευθυντηρια του προσφατου παρελθοντος,μια κυβερνηση μεσα στα σκατα της μεταπολιτευσης,μια κυβερνηση που βασιζεται στην ποινικοποιηση των κοινωνικων και ταξικων αγωνων μοιραζοντας χαρτια επιταξεων σε καθε σπιτι,σε καθε κλαδο που αντιστεκεται στην επιχειρουμενη "αναδιαρθωση",μια κυβερνηση που επιβιωνει χαρη στο μαστιγιο που κρατα,μα πανω απ'ολα μια κυβερνηση που λογω ολων αυτων ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ να μακροημερευσει,δε μπορει να αποσπασει καμια απολυτως κοινωνικη συναινεση,δε μπορουσε να αναλαβει εκ νεου την υπογραφη νεου μνημονιου οπως ειχε δρομολογηθει,δε μπορουσε να εγγυηθει την κοινωνικη ειρηνη,ενα νεο μνημονιο,χωρις ανεξελεγκτους κοινωνικους κραδασμους και κοινωνικη ασταθεια.


2.Εχουμε λοιπον ,μια αδυναμια αναπαραγωγης του κεφαλαιου μεσα απο τους μεταπολιτευτικους πολιτικους σχηματισμους,
αδυναμια που καλειται να διαχειριστει η σοσιαλδημοκρατια,και ο βασικος της εκφραστης ,συριζα.

3.Οταν μιλαμε για σοσιαλδημοκρατια αναφερομαστε στο πολιτικο ρευμα που ιστορικα που βασιστηκε στην συνυπαρξη κεφαλαιου -εργασιας,αμβλυνοντας τις αντιθεσεις μεσα σε μια καπιταλιστικη οικονομια.
Μια αμβλυνση που βασιστηκε σε μια "δικαιοτερη κοινωνια",χωρις ομως να θιγει τις καπιταλιστικες δομες και την εκμεταλλευση της εργασιας,με προσανατολισμο την διατηρηση της κοινωνικης ειρηνης.Εν ολιγοις,η σοσιαλδημοκρατια αποτελεσε ιστορικα τον χωρο εκεινο που βοηθουσε τα αφεντικα να κονομανε,χωρις να κουνιεται ρουθουνι.
χωρις απεργιες,αναταραχες,σοβιετ και αλλα τετοια κομμουνιστικα...
Τη βρωμα της σοσιαλδημοκρατιας,μπορουμε ιστορικα να τη μυριστουμε ιστορικα εν μεσω της γερμανικης επαναστασης το 1919 -1921,οταν η κυβερνηση εμπερτ κατεπνιξε τις προλεταριακες εξεγερσεις στο βερολινο,και σε αλλες μεγαλουπολεις,συγκροτωντας τα παραστρατιωτικα φραικορπς που στη συνεχεια αποτελεσαν την χιτλερικη εμπροσθοφυλακη,και δολοφονωντας χιλιαδες επαναστατημενους εργατες μεταξυ αυτων ,τη ροζα λουξεμπουργκ,και τον καρλ λιμπκνεχτ,κομμουνιστες και ηγετικες φυσιογνωμιες της επαναστασης.
Το ρευμα της σοσιαλδημοκρατιας,αποτελεσε τη πιο πετυχημενη πολιτικη εκφραση του κεφαλαιου στην ευρωπη και μεταπολεμικα θωρακιστηκε απο οικονομικα κευνσιανα προγραμματα και συναινετικους ιδεολογικους μηχανισμους,αφομοιωσε ριζοσπαστικα εγχειρηματα και πρακτικες με επικλησεις στην δυναμη του εκλογικου σωματος.
Εντος των συνορων, το πασοκ αποτελεσε την αιχμη της σοσιαλδημοκρατικης πολιτικης,ενσωματωνοντας προταγματα της εδα για "λαικη κυριαρχια" και απεξαρτηση της χωρας απο τα "ιμπεριαλιστικα δεσμα",με διαδικασιες συγκροτησης τοπικων συμβουλιων γιατι "οι αγωνες τωρα δικαιωνονται",με επικλησεις στο κριτη λαο,με στρατηγικες εθνικης ενοτητας,αποσιωποντας τα εμφυλιακα μιση ,αναβαφτιζοντας τα σε "εθνικη αντισταση".Ειναι χαρακτηριστικο,πως 2 μεγαλες μορφες του εμφυλιου,ο Βαφειαδης απο την απο δω μερια και ο εθνικοφρων θρασυβουλος τσακαλωτος,διοικητης της λυσσαλεας ορεινης ταξιαρχιας και φανατικος αντικομμουνιστης,ενταχθηκαν και οι 2 στο ιδιο κομμα...Ενωση,οχι διασπαση.φαινομενικη ενωση,αλλα αναγκαια στον ελληνικο κοινωνικο μετασχηματισμο της μεταπολιτευσης,του ευρωπαικου οραματος,στις λυκαυγες του 21ου αιωνα...
Αποσπωντας διευρυμενες συναινεσεις απο ετεροκλητα κοινωνικα στρωματα αντλωντας την δυναμη του απο σωματεια,φοιτητικους συλλογους,εφημεριδες,αυριανες,ευαισθητους καλλιτεχνες,μεσα δηλαδη που ποτε δε διεθετε η ξεφτιλισμενη δεξια.Δεν ειναι τυχαιο οτι για 2 χρονια ακομα και η 17 νοεμβρη ειχε προβει σε ατυπη καταπαυση του πυρος ,δινοντας χρονο στην πασοκικη διακυβερνηση να δειξει τις φιλολαικες προθεσεις της.
Δεν ειναι καθολου τυχαιο οτι η σοσιαλδημοκρατικη ηγεμονευσε στην ελλαδα 40 χρονια τωρα,κανοντας τη δεξια να κυβερνα παρενθετικα χωρις καμια κοινωνικη νομιμοποιηση,σκατωνοντας τα παντα σε περιοδους επιθετικοτερου καπιταλισμου.
Δεν ειναι καθολου τυχαιο οτι η κυβερνηση καραμανλη παρεδωσε την εξουσια στο παπανδρεικο πασοκ τον οκτωβρη του 09,εν αναμονη της μνημονιακης συμφωνιας 6 μηνες μετα.Η πασοκαρα μπορουσε να εγγυηθει περισσοτερο απο τη νεα δημοκρατια οτι θα καταφερει να περασει ενα μνημονιο χωρις να καει η ελλαδα,χωρις τοσες γενικες απεργιες διαρκειας,χωρις εκρυθμες καταστασεις στατικα εμπορευματα και "τρομαγμενους τουριστες",επιβαλλοντας φυσικη και ιδεολογικη καταστολη,χωρις να κουνιεται φυλλο.
Οταν η δεξια εστελνε στην εντατικη εναν διαδηλωτη η δημοκρατια εκτρεπονταν,οταν η σοδιαλδημοκρατια εστελνε ενα διαδηλωτη ,ηταν μια συνηθισμενη μερα,χωρις γενικευμενες αντιδρασεις,χωρις πυρινα λογυδρια,χωρις εμφυλιακες αναφορες.αντε καμια ,εδε,για κατευνασμο των αριστερων.
Οταν η δεξια σκεφτονταν να μπουκαρει στο ασυλο των πανεπιστημιο,ολοι μιλουσαν για αυταρχικη κυβερνηση,οταν οι δελτα του πανουση περικυκλωναν τη νομικη με αφορμη την απεργια πεινας των 300 μεταναστων εργατων,ο ιδιος ο παπουσης βαφτιζε την επιχειρηση "υπερασπιση του ασυλου".
Οταν η δεξια δολοφονουσε γρηγοροπουλους,γινονταν χαμος,οταν ο χρυσοχοιδης 1 χρονο μετα εδινε εντολες για σωρηδον προσαγωγες,οταν οι μπατσοι επιτιθονταν δολοφονικα σε διαδηλωτες οπως η κουτσουμπου,η επιχειρηση βαφτιζονταν υπερασπιση του δικαιωματος στην ειρηνικη διαδηλωση.
Τι θελω να πω:
οτι το ευφυες μακιαβελικο μορφωμα που ονομαζεται σοσιαλδημοκρατια,μπορει να καταφερνει να κυβερνα προς οφελος των αφεντικων,και την ιδια στιγμη ολοι να νιωθουν ευχαριστημενοι απο αυτο.ολοι αυτοι που καθε αλλο παρα κοινα συμφεροντα εχουν...

4.Η αδυναμια λοιπον του σαμαροβενιζελικου μπλοκ να μακροημερευσει ,η αδυναμια του να περασει και ενα νεο μνημονιο,εφερε το συριζανελ στα πραγματα.Προηγηθηκαν συνεπη διαπιστευτηρια στο κεφαλαιο ,"ψυχραιμες" τοποθετησεις για το "καλο του τοπου",επισκεψεις στο τεξας,διεθνεις επαφες στην εε,στους στρατοκρατες και στο παπαδαριο,πασπαλισμενες με αντιμνημονιακες κορωνες,αφηνοντας στην ακρη αντικαπιταλιστικα προταγματα,"μαξιμαλιστικες στρατηγικες",απομονωνοντας την "επαναστατικη καθαροτητα".
Μια συγκυβερνηση,επιτηδευμενα ετεροκλητη,ασαφης και χωρις αναχρονιστικες ξεκαθαρες ιδεολογικες γραμμες,με σκοπο να ενσωματωνει ετεροκλητα εκλογικα ακροατηρια.Ενα σχηματισμο ,που συνυπαρχουν wannabe σταλινικοι της κοε,τροτσκιστες της δεα,ανανεωτικοι ευρωπαιστες,παλαιοπασοκοι και νεοπασοκοι,οικολογοι παιδια του 68,αλτουσεριανοι διανοουμενοι,απογοητευμενοι λαικοδεξιοι,αποτυπωνει δηλαδη σχεδον ολο το φασμα της ελληνικης κοινωνιας και κατ'επεκταση του εκλογικου σωματος.
Αν δεν ειναι αυτο πολιτικη εξυπναδα,αν δεν ειναι αυτο ξεπερασμα του παραδοσιακου στενου ιδεολογικου κομματικου μηχανισμου ,τοτε τι στο διαολο ειναι;

5.Η πολυδιαφημισμενη αργεντινη (τοσο απο το μνημονιακο ,οσο και απο το αντιμνημονιακο μπλοκ),περα απο τις αντιστοιχησεις και τους οικονομικους δεικτες που ερμηνευονται σα το λαστιχο απο εγχωριους μνημονιακους η αντιμνημονιακου παπαγαλους,εδειξε με πολλη σαφηνεια πως ακριβως διακυβερνωνται χωρες που εχουν συμφωνια με το ΔΝΤ.
Ο νεοφιλελευθερος καργκιοζης βαψομαλλιας μενεμ ,βασικος υπευθυνος για την καταρρευση της οικονομιας και προεδρος της επι πτωχευσης ,εξαφανιστηκε απο προσωπου γης στη διαρκεια της εξεγερσης.
Λιγο καιρο αργοτερα,κατα οταν προκυρηχθηκαν εκλογες,επανεμφανιστηκε με μια υποκριτικη διαθεση μετανοιας και οραμα ανοικοδομησης.
Ηταν ομως καμμενο χαρτι.
Βασικος υποψηφιος για την επικρατηση,ηταν ο κιρσνερ ,μεταπερονικος δεξιος,που διακυρηττε μια δικαιοτερη αργεντινη,μια εντιμη συνυπαρξη πλοουσιων και φτωχων,χωρις νεοφιλελευθερες αντιθεσεις ,προχωρωντας σε αρκετες κρατικοποιησεις.
Κιρσνερ και νεμεμ παραμονες των εκλογων ,συναντηθηκαν μυστικα με εκπροσωπους του δντ,οπου και αποφασισαν τι θα γινει.
Και ο "κριτης λαος",απλα επικυρωσε.Και το μνημονιο συνεχιστηκε,απλα παρουσιαστηκε ως πιο ανωδυνο,πιο αξιοπρεπες....

6.Αμεσως μεταν την εκλογη του ο τσιπρας,παραλληλα με τα σκοπευτηρια της καισαριανης τους αντιφασιστικους(αντιγερμανικους αναλογα το ακροατηριο) συμβολισμους(αντιστοιχους με τις επισκεψεις καραμανλη το 2005 στον αη στρατη),τους clash να παιζουν "rock the casbah" στα προπυλαια, και τους δακρυσμενους αριστερους να φουσκωνουν απο συγκινηση,δηλωσε ξεκαθαρα : "ουτε ρηξη ,ουτε υποταγη".
Λιγο αργοτερα,εχοντας στη διαθεση του το ποπολο να διαδηλωνει για "ανασες αξιοπρεπειας" σε "ακομματιστα" και βαθια φιλοκυβερνητικα πανηγυρια,υπεγραψε συμφωνια -μεσω του βαρουφακη-για υπαρξη του χρεους και αναγνωρισης ολων των δικλειδων.Ως σοσιαλδημοκρατης ομως,ειχε στη διαθεση του ολα εκεινα τα μεσα να το αποσιωπησει,να μετατοπισει το περιεχομενο στα νταηλικια του ροκ βαρουφακη,οχι στο 70 % -30 % σωστο μνημονιο,να τροφοδοτησει τις αυταπατες για αλλαγη της ευρωπαικης ενωσης,να αναδιπλωθει,να επανανοηματοδοτησει,να βαφτισει το παλαι ποτε ξεπουλημα εκχωρηση,να υποδεχτει με ενθουσιασμο τις παρεμβασεις της παλαι ποτε "φονια των λαων" αμερικης στα ζητηματα της χωρας,να ανεβασει σελφις η δουρου με τον ομπαμα,να διεκδικησει συμφωνιες εξαρτησης και κηδεμονιας απο τη μαμα ρωσια, μοντερνα σχεδια μαρσαλ,να προσχωρησει σε συμμαχιες με την χουντα της αιγυπτου ,το ισραηλ και τη κυπρο εναντιον της τουρκιας,να δρομολογησει την κατασκευη νεων νατοικων βασεων στη καρπαθο(ανασκευαζοντας το κατοπιν σε μεταστεγαση μερους της βασης της σουδας),με τους αριστερους να σφυριζουν αδιαφορα,να ριχνουν τη μπαλα στην εξεδρα,με τους αριστερους η να κανουν τη παπια,η να κατηγορουν για πρακτορα ,εμμισθο, "υπερεπαναστατη",οποιον ασκουσε κριτικη στην "αρχιδατη τους κυβερνηση".Αν ολα αυτα φανερωνουν προθεση για ρηξη,και "απομονωση",τοτε στραβος ειναι ο γυαλος....

7.Μεσα σ'ολους αυτους τους μηνες,που το κεφαλαιο δεν παραχωρησε ουτε μια τριχα απο τα αρχιδια του,που ο συριζα δεν επιχειρησε καμια συγκρουση παρα μονο στα τηλεοπτικα πλατω μεσω της ραχηλ,τις αοριστες εξαγγελιες φορολογησης των ραδιοσυχνοτητων,και ενα πολυδιαφημιζομενο προστιμακι στον μπομπολα,φτανουμε λοιπον στο σημειο των προσφατων "διαπραγματευσεων".
ειχε προηγηθει η επισκεψη τσιπρα στον σεβ και η υπενθυμιση οτι μπορει να εγγυηθει την κοινωνικη σταθεροτητα, Ειχαν ξεκινησει τα αριστερα δημοσιευματα οτι υπαρχουν και αργοσχολοι -λαμογια δημοσιοι υπαλληλοι,ειχαν αρχισει τα δημοσιευματα οτι μπορει να παραχωρειται η δημοσια περιουσια χωρις να ξεπουλιεται,δουλευε διπλοβαρδιες ο βαξεβανης.
Απο την αλλη,το σαμαροβενιζελικο μπλοκ,τελειως κλασμενο,ανικανο να εκφρασει τον ιδιο του το πυρηνα,με τον πρωην μαγκα σαμαρα να ειναι εξαφανισμενος και να τον κυνηγανε νεοδημοκρατες της βασης στα χωρια,αλλοτε τον κυριακο και αλλοτε τον μπακογιαννη να βγαινουν μπροστα ως "αφθαρτοι",και τον αδωνι να γλειφει το καραμανλη διαισθανομενος αλλαγη εσωτερικων συσχετισμων και το αναγεννημενο πασοκ με τη fast track εκλογη της "νεας,αφθαρτης και με βαρυ επωνυμο" φωφης,το μονο που καναν ,ηταν να παρακολουθουνε τα γεγονοτα,εκχωροντας στην ουσια την αντιπολευτικη πολιτικη στη πλειοψηφια του μιντιακου βοθρου.Αντιπολιτευση γινεται ο μπομπολας ,ο κυριακου,ο αλαφουζος,και οι "δαιμονιοι ρεπορτερ" τους,οχι εν ονοματι της συντεχνιας τους,αλλα λειτουργωντας αποκλειστικα προς υπερασπιση των προσωπικων τους συμφεροντων.

8.Μ'αυτα και μ'αυτα φτασαμε στη τελευταια εβδομαδα του ιουνιου.Υπηρχαν οι πρωτες κυβερνητικες διαρροες για συμφωνια με τη τροικα,πραξη που προσλαμβανονταν ως προδοτικη στη συνειδηση ολων οσων εμπιστευτηκαν τους βασικους εκφραστες του αντιμνημονιακου στρατοπεδο τις τελευταιες εκλογες.
Ενα "ναι σε ολα" μνημονιο,θα αποτελουσε ενα ακομη ρηγμα στο θεσμο της αντιπροσωπευσης,που στις προσφατες εκλογες εδειχνε να ανακτα το χαμενο της γοητρο,αποδυναμωνοντας την αποχη και τη μη συμμετοχη στα οργανα της αστικης δημοκρατιας.
Και οταν η αστικη ταξη επενδει την εξουσια στο εκλεκτο της σχημα του συριζανελ,τη στιγμη που δε φαινεται στο κοντινο μελλον να διαθετει καμια αλλη εφεδρεια,φαινεται πως δε προκειται να το κανει παρενθετικα ,ουτε να βαλει τη χωρα σε νεο κυκλο ασταθειας επαναφεροντας κατοπιν τα καμμενα της χαρτια.Για να ξηγηθω,για μενα ανεξαρτητα με το τι δηλωνει καθε κυβερνηση,δε νοειται αρνηση του μνημονιου,και ακυρωση των προσυμφωνηθεντων.Οι κυβερνησεις διοριζονται να φερουν εις περας τις μνημονιακες συμφωνιες.Ειτε με το καροτο ,ειτε με το μαστιγιο.Το καροτο,η συναινεση ,αποτελει θεμελιο λιθο της σοσιαλδημοκρατικης στρατηγικης.Και εκει που αποτυγχανει η συναινεση,εμφανιζεται το μαστιγιο(μια βολτα στη λατινικη αμερικη ,θα επειθε πολλους)...
Το περιεχομενο της νεας "συμφωνιας"(για τους αριστερους)-"μνημονιου"(για τους υπολοιπους ρεαλιστες),φαινεται σε πολλα πραγματα να ειχε καταληξει.Υπηρχε συμφωνια για την καταργηση των προωρων συνταξιοδοτησεων(εξαιρωντας τις αριθμητικα ελαχιστες μητερες αμεα ,ετσι για την ρημαδα τη σημειολογια),συμφωνια για αυξηση των οριων συνταξιοδοτησης,την αυξηση των ασφαλιστικων εισφορων,κλπ.Η διαφωνια,εντοπιστηκε-κατα δηλωση το ιδιου του Καμμενου -στο περιορισμο των στρατιωτικων δαπανων,στην αυξηση του φπα στα νησια,και την φορολογηση του εφοπλιστικου κεφαλαιου.Χεστηκανε λοιπον αμφοτεροι για την επιθεση στην ταξη μας,την ειχαν συμφωνησει αυτη,η "διαφωνια" προεκυψε με αφορμη τα συμφεροντα των μεγαλοξενοδοχων -εστιατορων του αιγαιου και τους καραβαναδες.
Και ολα τα αλλα,θα μπαινανε περιτυλιγμα.
Αντιθετως ,ενα δημοψηφισμα,αφ'ενος θα εδινε στο τσιπρα την ευκαιρια τη δυνατοτητα να απεμπλακει απο το βαρος της αποφασης οποιας και αν ηταν,αφέτερου θα εδινε εναν νεο αερα δημοκρατιας και λαικης συμμετοχης στα πραγματα ,με το "λαο πρωταγωνιστη",εν αντιθεσει με τις σαπιες δυναμεις του παρελθοντος.Μολις χτες ,ο τσακαλωτος δηλωνε οτι το δημοψηφισμα αποτελεσε στην ουσια μια εναλλακτικη οδο που θα αποφορτιζε την κοινοβουλευτικη ομαδα της κυβερνησης απο την "προδοσια" της υπερψηφισης του νομοσχεδιου.
Και αυτη η εναλλακτικη,με τον αερα της αντιμνημονιακης αλλαγης,θεωρηθηκε "καλο χαρτι",και ενεργοποιηθηκε με την προσδοκια της ολοκληρωτικης επικρατησης του ΟΧΙ.
Το δημοψηφισμα και η εισηγηση για "οχι" ομως παρολη την δυναμικη του ως αντιμνημονιακο τεκνο,παρολη την "εντιμοτητα του" εναντι ενος ξεφτιλισμενα χυδαιου,και ταξικα εχθρικου"ναι",δεν καταφερε να επικρατησει απολυτα.Η δημοσιογραφικη τρομοαλητεια,σε συνδιασμο με ενα κομματι της αστικης ταξης που διασπασμενο κατεφευγε στο ναι,δωσαν το στιγμα τους,και αλλαξαν κατα πολυ τους συσχετισμους.Εκει που σχεδιαζονταν η απολυτη και fast track επικρατηση του οχι(επιχειρωντας να μη προλαβουν να ενεργοποιηθουν τα μιντιακα τρομολαγνικα αντανακλαστικα),η νικη της αντιμνημονιακης ενοτητας,ξαφνικα το δημοψηφισμα διχασε.Γιατι ειναι στη φυση των δημοψηφισματων να διχαζουν,γιατι παρολη τη διαταξικοτητα τους τα 2 στρατοπεδα του οχι και του ναι,καταφεραν να πολωσουν και παλι,επαναφεροντας στο προσκηνιο τα μιση του προσφατου παρελθοντος...
Η τροπη που πηρε λοιπον ολο αυτο,η επαναφορα μιας εικονας διχασμου,μιας αποπειρας ανθενωτικης λιγο μετα τις εκλογες,χαλαει τη σουπα της νεας μεταπολιτευσης,της νεας κοινωνικης σταθεροτητας.Γι αυτο και τραβηξαν το αυτακι του τσιπρα αρκετοι,γι αυτο και ο τσιπρας εμφανιστηκε ενωτικος χτες στη συγκεντρωση στο συνταγμα ξεκινωντας τον λογο του:

Σημερα δεν διαμαρτυρομαστε,σημερα δεν διαδηλωνουμε ,σημερα γιορταζουμε,σημερα γιορταζει η δημοκρατια.(...).Ο,τι και να ξημερωσει τη Δευτερα,ειμαστε ηδη νικητες".

9.Και τα 2 ερωτηματα ειναι διαχειρισιμες επιλογες απο το στρατοπεδο της σοσιαλδημοκρατιας.Κανενα απο τα 2 δεν σηματοδοτει ηττα του συριζα η του τσιπρα,ακριβως επειδη και τα 2 βρισκουν απηχηση στο μετεκλογικο "ουτε ρηξη ,ουτε υποταγη του τσιπρα".Το "οχι" εκφραζεται μεσω του "ουτε υποταγη",το "ναι" εκφραζεται μεσω του "ουτε ρηξη".
Ειναι χαρακτηριστικη η δηλωση του μητροπουλου προχτες πεμπτη:
"Γιατί να φύγει ο Τσίπρας αν ο λαός ψηφίσει «ναι»;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλης, αφού όπως εξήγησε «ο Τσίπρας πρέπει να μείνει ακόμα και στο «ναι» για να γίνει ασπίδα προκειμένου να μην εφαρμοστεί το σκληρό πακέτο», καταλήγοντας ότι «εκεί είναι πιο χρήσιμος ο Τσίπρας».

Ειναι αληθεια οτι και τα 2 στρατοπεδα εχουν ταξικες αναφορες(το ναι,υποστηριζεται κατα πλειοψηφια απο αυτοαπασχολουμενους και αφεντικα,το οχι απο μισθωτους/ανεργους).Παρολες ομως τις ταξικες τους αναφορες,δε μπορουμε να πουμε οτι ειναι ταξικα διακριτα μεταξυ τους.Οτι το "ΝΑΙ ανηκει στους αστους",και το "ΟΧΙ στους προλεταριους".Οχι μονο επειδη βλεπεις ξεφτιλισμενους βρυκολακες που ζουν με τρεις και εξηντα υπο το "φοβο του σταλινισμου" να στηριζουν "ΝΑΙ" πλαι με τον σακη,τον αλιαγα και κατι νεοφιλελευθερους απογονους χουντικων,αλλα και επειδη βλεπεις στο στρατοπεδο του οχι να στηριζεται απο καταστηματαρχες,ενα κομματι του μεγαλου κεφαλαιου(γιαννακοπουλοι,ξενοδοχοι,μαρινακηδες,εφοπλιστικο κεφαλαιο,κλπ).Η χρονια εξαρτημενη απο την ευρωπη αγροτικη περιφερεια στηριζει ΝΑΙ,ενω τα εξαθλιωμενα αστικα κεντρα ,ΟΧΙ.
Και τα 2 λοιπον ,εχουν ταξικες αναφορες,τα υποκειμενα που τα στηριζουν εχουν εμφανεις ταξικες καταβολες,αλλα και τα δυο ειναι διαταξικα.Αφεντικα και εργατες μπορουν να στηριξουν και να ψηφισουν ναι,αφεντικα και εργατες μπορουν να ψηφισουν και να στηριξουν οχι.
Κανενας απο τους 2 χωρους δεν ειναι ριζοσπαστικος,και οι δυο διεκδικουν τη μικροαστικη σκατιλα,και οι 2 συσπειρωνουν ενα απεχθη πολιτικα υποκειμενα το βαθεος κρατους,και οι 2 διατηρουν οργανικοτατη σχεση με φασιστες,χουντικους,και
εχθρους της κοινωνικης απελευθερωσης.
Απο τη μια οι πατσαβουροφυλλαδες free press τυπου lifo,athens voice, που προσφατα εξυμνουσαν τους γενναιους "ευρωπαιστες" φασιστες της ουκρανιας ρουφιανοδημοσιογραφοι τυπου παπαδημητριου που ζητουσαν μια σοβαρη χρυση αυγη να παιξει πιο ενεργο ρολο,τσεκουρατοι βοριδηδες και δενδιες,και απο την αλλη,καμμενοι,νικολοπουλοι,χρυσαυγιτες(οι οποιοι εκκωφαντικα απουσιαζουν απο δημοσιες δραστηριοτητες),ησυχοι,μιχελογιαννακηδες,κλπ

10.Μια μερα μετα την ανακοινωση του δημοψηφισματος,μια μερα το σκληρο ροκ των συριζαιων ειχαμε τις δηλωσεις βαρουφακη οτι σε περιπτωση εκ νεου συμφωνιας με το γιουρογκρουπ ,η κυβερνηση θα εισηγουνταν το "ΝΑΙ" στο δημοψηφισμα,τις διαρροες μεσω χατζηνικολαου για νεα συμφωνια ,και τις εκκλησεις παπαδημουλη για αμοιβαια μετατοπιση,ηρθε ολως τυχαιως η πρωτοβουλια τσιπρα για συμφωνια η παραταση της υπαρχουσας συμφωνιας(γραφοντας στ'αρχιδια του το "κριτη λαο" που θα ψηφιζε τη κυριακη),οπου και απορριφθηκε,και ανεμενεται να συζητηθει τη δευτερα.
Τοσο τη προηγουμενη εβδομαδα,η τηλεφωνικη επικοινωνια τσιπρα με υπουργο του ομπαμα,οσο και η προσφατη εισηγηση του δντ(στο οποιο πλειοψηφει η αμερικανικη ταση και καρφωνει μια ηπια μαχαιρια στην γερμανικη στρατηγικη) για κουρεμα του ελληνικου χρεους,συνηγορουν στο οτι σ'αυτο το παιχνιδι υπαρχει τρομερο παρασκηνιο,αγνωστοι παραμετροι που αγνοουμε και θα αγνοουμε,αδυνατωντας να μιλησουμε με βεβαιοτητα για ολες τις εξελιξεις.το μονο σιγουρο ειναι οτι οποιαδηποτε κινηση ,οποιαδηποτε μελλοντικη συμφωνια η εστω και ρηξη,οποιοσδηποτε τακτικος ελιγμος,οποιαδηποτε "νικη" η "ηττα",για παραμονη η εξοδο,δε θα οφειλεται σε αποφασεις του "κριτη λαου" της ψωροκωσταινας,μα σε αποφασεις μεσα σε ολιγομελη πολυτελη γραφεια...

11.Εν ολιγοις,η σοσιαλδημοκρατια εχει πολλους ασους στο μανικι της ,μπορει να κανει πολλες κολπατζες για να περασει τα νεα μνημονια.Το δημοψηφισμα και το ψευτοδιλημμα του ,εντασσεται μεσα σ'αυτα.Το επισης σιγουρο ειναι οτι απο βδομαδα το μαρμαρο θα το πληρωσει η ταξη που το πληρωνει παντα,οι εργατες και οχι τα αφεντικα.
Το αστειο ειναι οτι ισως μιλαμε για το πρωτο μνημονιο που θα περασει ,χωρις να ανοιξει ρουθουνι,με τον κοσμο εκατερωθεν του να ανακουφιζεται και να εφυσηχαζει με την τροπη που πηραν τα πραγματα.
Απο τη μια οι αριστεροι θα εχουν ικανοποιηθει για ο τσιπρας το τραβηξε οσο μπορουσε και "κατι καταφερε",απο την αλλη οι πασοκοδεξιοι θα χαιρονται που θα διατηρησουν την ευρωπαικη τους χρηματοδοτηση,τα τουριστακια το καλοκαιρι και τα κοινωφελη προγραμματα της συγχρονης σκλαβιας...
Και οταν τα αφεντικα μας δειχνουν πως καταφεραμε να καταπιουμε ευκολοχωνευτα το νεο μνημονιο,οι βλακες θα κοιταζουν το δαχτυλο,τους ανασχηματισμους,και τα "λαθη του τσιπρα".
Το αναθεωρημενο μνημονιο σας χαιρετα,υποκλιθειτε!

12.Ριζοσπαστικη επιλογη δεν ειναι η συμμετοχη σε ενα ετεροκαθορισμενο,απο "τα πανω" δημοψηφισμα,ριζοσπαστικη επιλογη ειναι η αρνηση ενσωματωσης σε αυτο.Ριζοσπαστικη επιλογη ειναι η αρνηση να γινουμε κομπαρσοι σε ενα στημενο εργο με σεναριο που μας το δωσαν ετοιμο.
Ριζοσπαστικη επιλογη ειναι η υπερασπιση των υποτελων ταξεων,και οχι των κυριαρχων.
Οπως και οι εκλογες,ετσι και τα δημοψηφισματα,αν πραγματικα αλλαζαν κατι,θα ηταν παρανομα.
Γι αυτο απεχουμε,γιατι δρουμε ,γιατι δε περιμενουμε σωτηρες διαπραγματευτες,γι αυτο συμμετεχουμε στον ταξικο πολεμο της εποχης μας,καθε μερα,καθε στιγμη,με μπολικο μισος προς τα αφεντικα και τους λακεδες τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου